12 Nisan 2008 Cumartesi

PORTAKAL YAĞLARI
Doğada: Turunçgillerden bir meyvedir. Akdeniz çevresinde ve sıcaklık ortalaması 23° ile -30°C arasında olan yerlerde yetişen ağaçlardır. Bu ağaçların meyveleri portakal adını alır. Portakal meyveleri tam yuvarlak veya yumurta şeklindedir. Güney Anadolu ve Doğu Karadeniz (Rize çevresi). Turunçgiller familyasından bir ağaçtır. Boyu 2-10 m arasında değişir. Yaprakları sert dayanıklı ve düz kenarlıdır. Meyvesi C vitamini bakımından zengindir. Kabuğunun altında sarımtırak, bazılarında ise kırmızı renkte sulu ve dilimli bir öz bulunur. Kabuklarından portakal esansı elde edilir. Eczacılıkta ve gıda sanayinde kullanılır. Çiçeklerinden de portakal çiçeği esansı yapılır.
Özellikleri: Antiseptik, anti bakteriyel, antispasmodik ve antifungal, stimulan ve tonik.
Kullanıldığı yerler:
Losyon ile: Ağrıları dindirir, kabukları iyice kıyılır susam yağının içine konur. 3 hafta güneşte bekletilir. Bu şekilde yağı elde edilmiş olur. Ağrıyan bölge bu yağla ovulur. Dişetlerini güçlendirir. Yara ve yanıkların iyileşmesini sağlar. Etli kısımları pişirilerek yapılan lapa yara ve apselere konulur. Banyosu yapılır.
Masaj yoluyla: Portakal yağı ile selüloitli bölgelere masaj yapılarak selüloitlerin azaltılması sağlanır. Portakal çiçeklerinin nefis kokusu yorgunluğu giderir ve sinir bozukluklarına iyi gelir. Zihin beden ruh titreşimlerini birleştiricidir. Yoga meditasyonda. pasif jimnastiklerde yararlıdır. Romantik gecelere yakışır. Şifada, kulak burun boğaz yollarını açtığı gözlemlenmiştir, gribal olan her türlü hastalıklarda rahatlatıcıdır.
Uyarılar: Yoğun konsantrasyonda cildi tahriş eder,.




PORTAKAL: Enerjisi durgunlaşmıs kişiler için yayrlıdır. Kasvetli düşüncelerden can sıkıntısından arındırır. Olumlu bir bakış acısı sağlar ce enerji veriri. Portakal yağı psikolojik gerilim ve strese karsı korunma saglar.


Portakal yağıÇam Terebentin es.Defne uçucu yağıBiberiye yağıMersin yağıPapatya yağıKarıştırılıp saç diplerine ve saça yedirilir. İstenildiği kadar bekletilip yıkanır. Haftada 2 defa yapılır.
Cilt Bakımı İçin Portakal yağıLimon yağıKayısı yağıGül yağıBuğday yağıPapatya yağıHavuç yağıJojoba yağıYasemin yağıIslatılmış pamuğa 1 çay kaşığı dökülür. Losyon şeklinde cilde sürülür. 30 dakika sonra ılık su ile yıkanır.
Selülit Tedavisi Zambak yağıKeten yağıArdıç yağıPortakal yağıBuğday yağıNane yağıSusam yağıYasemin yağıAnason yağıRezene yağıLavanta yağıLimon yağıBiberiye yağıJojoba yağıYosunlu sabunSelülitli bölgeye iyi bir masaj yapılarak sürülür. 2 günde bir yapılmalıdır. 1-2 saat sonra yıkanır.Hassas ciltler daha kısa bekletebilir. (Yosunlu sabunla yıkanır.)

Romatizma ve Ağrı Giderici Yağlar Kekik yağıDefne gar yağıAlabalık yağıKaranfil yağıPelesenk yağıSusam yağıSarımsak yağıPortakal yağıGliserin yağıÇam Terebentin es.Biberiye yağıOkaliptüs yağıAğrıyan bölge önce kolonyalı mendil ile silinir. Sonra ağrı yağları iyice yedirilerek sürülür. Sıcak havlu ile sarılır. 2-3 saat sonra yıkanabilir.



Strese karşı hoş kokuGerginliği azaltmak için yapılan masajta portakal yağı, lavanta yağı, çam yağ gibi hoş kokulu çiçek yağlarının da faydası var. Özellikle migren ve baş ağrısı şikayetlerinde nane yağı çok iyi bir ilaçtır. Baş ağrısı krizi başlamadan nane yağını işaret ve baş parmağın etli bölgesine koyup alın ve şakaklara masaj yapmak ağrıya karşı etkili olacaktır. Nane yağı ılık su içine konup içebilir. Çarpıntı, sıkıntıya karşı etkili olan nane yağı ferahlık hissi verir. Vücutta sıcak basmasıyla birlikte görülen ağrılarda ise hindistancevizi yağı, zeytinyağı içerisine bir-iki damla nane yağı karıştırarak kullanılabilir.

PORTAKAL YAĞI: Spazm giderir.Mide rahatsızlıklarını geçirir. Damar sertliği ve felci önler. Soğuk algınlığı, grip ve nezlede faydalıdır. Yorgunluğu ve sinir bozukluğunu giderir. Cildin güzel olmasını sağlar. Kansızlığı giderir.Hazmı kolaylaştırır. Karaciğeri çalıştırır ve safra ifrazatını arttırır. Ateşi düşürür. Nekahat devresini kısaltır.Vücuda enerji verir. Şeker hastalığına faydalıdır. Zayıflatıcıdır.(Mide rahatsızlığından şikayet edenler çok az kullanmalıdır.)
Ayak banyosu, yorgun ayaklar için
Temel banyo karışımı, 2 damla portakal yağı, 3’er damla lavanta ve biberiye yağı, sıcak banyo suyu.
Bergamot Yağı
:Rahatlatıcı ve ferahlatıcı olması nedeniyle uyku bozukluklarında kullanılmaktadır. Antiseptik, antimikotik, antibakteriyel ve iyileşmeyi hızlandırıcıdır. Ateş, akne, tansiyon, yara, kas gerginliklerini giderici, tonik, böbrek ve böbrek üstü bezi fonksiyonlarını düzenleyici.
PORTAKAL
Sıcacık turuncu rengi, parlak kabuğu ve yuvarlak formuyla gerçek bir güneşi andıran portakal, kış aylarının vazgeçilmez ve en bilindik meyvesidir. Bugün elmadan sonra dünyanın en çok tüketilen meyveleri arasındadır.

İÇİNDEKİLER: ( Meyve kabuğunda uçan yağ ( d-limonen ( Citral ( Citronellal ( A, Bl, B2, B5, B6, C ve E vitaminleri ( Meyve şekeri ( Madeni tuzlar ( Pektin ( P vitaminiÖzel kokulu bir yağ içeren ve turunçgiller ailesinden kabul edilen bu meyvenin anavatanı Çin‘dir. Daha sonra başta İspanya ve tüm Akdeniz ülkelerinde, Güney Afrika ve Amerika gibi sıcak bölgelerde üretilmeye başlanmıştır. Türkiye‘de yaygın olarak Akdeniz bölgesinde üretilir...Bilinen hiçbir yan tesiri yoktur.Portakal, besin değeri yönünden zengin ve sevilen bir meyvedir. Önemli bir askorbit asit kaynağıdır. Vitamin özellikle C vitamini yönünden oldukça zengin olan portakal, soğuk algınlıklarında, nezle ve griplerde birebirdir. ŞİFASI1) Kanı temizleyici: Portakal yemek, kanı temizler.2) Hazmı kolaylaştırıcı: Portakal yemek, hazmı kolaylaştırır.3) Kemik erimesi: Portakalın meyve kabuğu, at kuyruğu otuyla beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.4) Ağız kokusu: Portakal meyve kabuğu kaynatılıp lapa halinde dişler fırçalanır.5) Mesane kumları: Portakal yemek mesane kumlarına iyi gelir.6) Ağrı geçirici: Portakal yağı ile ağrılı uzuvlara masaj yapılır.7) Grip ve nezle: Portakal yemek, grip ve nezleye iyi gelir.8) Karaciğer yetersizliği: Portakal yemek, karaciğer yetersizliğine iyi gelir.9) Uyku verici: Yatmazdan önce portakal yemek, uyku verir.10) Safra artırıcı: Portakal yemek safra ifrazatını artırır.11) Formda tutar: Portakal yemek vücudu şişmanlatmayıp formda tutar.12) Tansiyon: Portakal yemek tansiyonu düşürür.13) Kanser: Portakal yağı, zeytin yağıyla karıştırılıp günde 5-10 çay kaşığı içilir, portakal kabuğu, elma kabuğu kaynatılıp günde 3-5 su bardağı içilir.
TAVSİYEPortakalda C vitamini olduğundan vücudu soğuğa karşı korur. Rabbimiz yazın serinletici kışın soğuk hastalıklarının şifasını vermiştir. Ayva, elma, portakal, limon bunların başlıcalarındandır.

PORTAKAL YAĞI
Portakal; turunçgiller familyasından portakal ağacının meyvesidir. Bu meyvelerin kabuklarından sıkma yöntemi ile uçucu bir yağ olan portakal yağı elde edilir. Damar sertliği, felç riski, soğuk algınlığı, nezle, grip, yorgunluk, sinir bozukluğu, hazımsızlık, kansızlık, karaciğer tembelliği, safra arttırmada, ateşlenmede, şeker hastalığı ve kilo vermede dahilen başarıyla kullanılır. Haricen fazla yağlı ciltlerde iyi bir bakım ürünüdür. Mide rahatsızlığı olanlar kullanmamalıdır.
PORTAKAL:Mide rahatsızlığını geçirir. Hazmı kolaylaştırır. Ateş düşürücüdür. Cildin güzel olmasını sağlar. Yara ve yanıkların tedavisinde kullanılır. Cildi sıkıştırır. Sivilce ve aknelerin kurutur. Tonik olarak kullanılır. Dengeleyici ve yatıştırıcı özellikleri vardır.
GREYFURT : Kafa karışıklığı, kıskançlık ve hayal kırıklığı gibi olumsuz düşünce durumlarında ilaç olarak kullanılır. Greyfurt, bu durumları yok eder ve canlandırıcı karakteri ile kararsızlık, sürüncemede bırakma ve geçmiş için kaygılanma durumlarında fayda sağlar. Manik ve depresif arasında gidip gelen durumlarda yardımcıdır.
Parlak saçlar içinMalzemeler:• Bir portakal• 1 çorbakaşığı bal• Birkaç damla sandalağacı yağıYapılışı:Portakalın suyu, su, bal ve sandalağacı yağını karıştırın. Bunu şampuan sonrası durulamada kullanın.



PORTAKAL SIKARKEN...Portakalın suyunu iyice çıkarmak için sıkmadan önce bir süre soğuk suda bekletin.

Halk insanımızdan yaygın bir söylentiye göre portakal sabah yenirse altın, öğleyin gümüş, akşam ise bronz DEĞERİNDEDİR


Onerilen Kullanim Sekli *Mide hastalıklarından şikayet edenler çok portakal tüketmemeli 3 su bardağı kaynayan suya 1 çorba kaşığı portakal çiçeği, 2 adet yaprak konur 2-4 dakika kaynatın. 5 dakika demlensin sabah akşam 1 fincan içilir. Bağırsak spazmları gidermek için kullanılır. *2 su bardağı kaynayan suya 3 yaprak atılır. 1-2 dakika kaynatılır. 5 dakika demlenir. Günde 3 kere 1 fincan içilir. Ateş düşürücü, astım, uykusuzluk hastalıklarını gidermek için etkilidir. *3 su bardağı kaynayan suya 1 çorba kaşığı çiçek konur. 1-2 dakika kaynatılır. 5 dakika demlendirilir. Günde 3 kere 1 fincan içilir. Yatıştırıcı ve spazma karşı çiçekleri bir su çıkarır. Aşırı sinirli kişiler, aşırı heyecanlı kişilere çok iyi gelir. İçildiğinde istem dışı ağrıları kasılmaları giderir. *Meyvelerin içi ile pişirilerek yapılan lapası, ılık olarak yaraların ve iltihaplı şişliklerin üzerine konur. *50 gr portakal çiçeği suyu, 25 gram ıhlamur suyu,marul suyu karıştırılır.kavanoza konur.gece yatmadan 15-20 dakika önce 2-4 kahve kaşığı içilir. *Portakal meyvelerin kabukları susam yağının içine konulur. 3 hafta güneşte bekletilir. Gerektiğinde haricen ağrılı bölgelere sürülür. *1 fincan kaynar suya 1 çay kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu konur. 15-20 dakika bekletilir. Günde 2 kere yemeklerden önce 1 fincan içilir. Mide asidinin dengeli olması için kullanılır. *Kolesterolü düşürdüğü ileri sürülmüştür. Birleşinimdeki yoğun patasyumdan ötürü yüksek tansiyonu önlediği düşürdüğü ileri sürülmüştür. Mide hastalari yememelidir. *Mide ve bağırsak uyarıcısı olarak 100 gr portakal kabuklarını, yarım litre meyvelerden elde edilmiş alkollü bir içki içersine koyun. Bir hafta bir yerde tutun. Yemeklerden önce 1 çay kaşığı için.






Yağlı Ciltler için BİTKİSEL DUŞ1 kap portakal çiçeği suyu 2 kap bebe şampuanı 30 damla nane yağı 30 damla limon yağıYağlar gülsuyunun içerisine konup karıştırılır. Daha sonra bu karışım bir kaba alınır ve bebe şampuanı eklenir. Duş jelinin kullanmadan önce iyice çalkalanması unutulmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails