12 Nisan 2008 Cumartesi

PORTAKALLI KINA GECESİ BOHÇASI

20 adet

Hamur için
5 adet yumurta
2 su bardağı süt
2,5 su bardağından biraz fazla un
¼ su bardağı su
4 tatlı kaşığı toz şeker
3 yemek kaşığından biraz fazla margarin.
3 yemek kaşığı kakao
Bir tutam tuz

Harç için
1 adet portakal
2 adet muz
1 su bardağı pudra şekeri
Sos için
1+3/4 su bardağı süt (360 gr)
5 yumurtanın sarısı
8 yemek kaşığı toz şeker (80 gr)
1 tatlı kaşığı toz vanilya

Yapılışı
*Hamur için yumurtaları çırpın, içine sütü ve unu katın.
*Su, kakao, tuz, şeker, ve margarini de ekleyip karıştıralım. 1 saat buzdolabında bekletelim. Yapışmayan bir tavayı harlı ateşe koyup içine bir kepçe hamurdan akıtın. Tavayı sağa sola eğerek bütün tavaya yayılmasını sağlayın. İki yüzünü de 3-4 dakika pişirip yırtmadan bir tabağa alalım. (Krep
*Portakalları soyup ufak parçalar halinde doğrayıp, üzerine pudra şekeri serpin.
*Sos için 5 kaşık şekeri sütle karıştırın, içine vanilyayı da katıp tencerede ısıtın.
*Diğer bir kapta yumurta sarılarıyla 3 kaşık şekeri çırpın, sütü yavaş ekleyerek çırpmaya devam edin. Çırpılmış yumurta sarılarını süte eklerken, sıcak sütten 1 kaşık yumurtalara koyup, sonra tencereye ekleyin. Yani sütle yumurtanın ısısını eşitleyin.
*Kaşığın arkasını tutacak kadar katılaşınca süzgeçten geçirip soğumaya bırakın.
*Kreplerin ortasına portakallı harcımızı doldurup bohça gibi kapatın, açılmaması için bir kürdan batırın. Tepsiye dizin, fırında 5-10 dakika ısıtın. Üzerine vanilyalı sosu döküp servis yapalım.



PORTAKALLI NİŞAN PASTASI

Sünger hamur için
1.5 kahve fincanı bal
1 çay kaşığı vanilya
1+ 2/3 su bardağı un (150 gr)
5.5 kahve fincanı toz şeker (275 gr)
1 çay kaşığı kabartma tozu
Bir tutam tuz
½ su bardağından biraz fazla süt (110 gr)
4 yemek kaşığı margarin (120 gr)

Krema için
3 adet yumurta sarısı
1 su bardağından biraz toz şeker (175 gr)
3 adet portakal
1 adet limon
5 yemek kaşığı margarin (150 gr)
1.5 su bardağından biraz az çiğ krema (275 gr)
Süsü için
¾ bardak çiğ krema (150 gr)
1adet portakal

Portakal için
1.5 su bardağı şeker (275 gr)
1 su bardağı su
3 adet portakal

Sünger hamurun yapılışı
*Hamur için margarini, bal, vanilya, un, toz şeker, kabartma tozu, tuz ve sütü çukur bir kapta mikserle çırpalım.
*Pasta kalıbına yağlı kağıt serip karışımı içine dökün.
*Orta sıcaklıktaki fırında 40 dakika pişirin ve bir kenarda bekletin.

Yapılışı
*Portakallar için şekerle suyu bir tencerede karıştırıp, kısık ateşte şekeri kaynatın. Kaynadıktan sonra 15 dakika daha pişirip bir şurup hazırlayın.
*3 büyük portakalı soyun. Beyaz zarlarını da iyice ayıklayıp, enine halkalar halinde doğrayın.
*Portakal halkalarını hazırladığınız şuruba dikkatlice yerleştirin. Kısık ateşte 30 dakika tıkırdatın. Sonra parçalamadan muntazam bir şekilde kevgirle çıkartıp süzmeye bırakalım.
*Ortası delik pasta kalıbının dibine bu portakal dilimlerini döşeyin. Döşerken aralarında hiç boşluk kalmamasına dikkat edin. Bunu sağlamak için dilimleri üst üste bindirin.
*Krema için yumurta sarılarıyla şekeri bir kaba koyup karıştırın.

*Bir tencereye su koyup kaynatın, ateşin altını kısıp suyun içine yumurtalı karışımı kabıyla birlikte oturtun, birkaç dakika bu şekilde pişirin.
*Portakalların ve limonun suyunu sıkın, yumurtalı karışımın içine katıp çırparak pişirmeye devam edin.
*Birkaç dakika sonra kaynayan suyun içinden çıkarıp, margarini ufak parçalar halinde içine katın ve karışımınız koyulaşana kadar çırpmaya devam edin.
*Çiğ kremanızı çırparak karıştırın. Spatülle yumurtalı karışıma yedirip kalıba dizdiğiniz portakalların üzerine dökün.
*Buzdolabına kaldırıp donmasını bekleyin.
*Karışımınız donunca buzdolabından çıkarın. Pişirdiğiniz sünger hamuru kalıbın üzerine oturacak şekilde kesin ve yerleştirin. Yeniden buzdolabına kaldırın.
*Bir iki saat sonra buzdolabından çıkarın ve servis tabağına dikkatlice ters çevirin.
*Süsleme için çiğ kremayı çırpın ve pastanın ortasındaki boşluğa doldurun. Kremanın üzerini de portakal dilimleriyle süsleyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails