11 Şubat 2012 Cumartesi

Graten çeşitleri


Sayfalarını beğendiğim http://gastronomiss.blogspot.com/  un graten tariflerini  paylaşıyorum..


SOĞAN & PATATES & BROKOLİ GRATEN


Graten, yapımı en kolay yemeklerden birisi, ister ana yemek olarak kullanın ister etin yanında servis yapın. Üstelik tekniğini öğrendikten sonra evde ne varsa onunla graten yapabilirsiniz. Kabak, domates, brokoli, patates, patlıcan, aklınıza ne gelirse. Dilerseniz yalnız bir malzeme kullanın, dilerseniz karıştırın. Dolapta kalmış sebzelerle, harikalar yaratmanın kolay yolu Graten...


Patates&Kereviz Graten800 gram mümkünse taze  patates
250 gram kereviz
1 sarımsak
3 bardak krema
1,5 bardak bulabilirseniz emmennthal, bulmazsanız kars gravyeri ya da parmesan ( İrice rendeleyin)
1 tatlı kaşığı tereyağı
1/2 taze rendelenmiş hindistan cevizi ya da muskat ( aktarlarda baharatçılarda bulabilirsiniz)
Bir çimdik beyaz biber
Bir çimdik kırmızı pul biber

Ocağınızı 185 dereceye ayarlayın. Grateni yapacağınız yaklaşık 2.5 litrelik, döküm ya da borcam fırın kabını, tereyağı ve ikiye böldüğünüz sarımsakla iyice ovun.
Başka bir kapta, krema, hindistan cevizi biber, tuz ve kırmızı biberi iyice birbirine karıştırın.
Patateslerin ve kerevizin  kabuklarını soyun, yıkayın. Mandolininiz var ise, ( ince kesim rendesi diyebiliriz) onunla ince dilimler elde edin. Eğer yoksa bıçağınızla elinizden geldiğince ince, eşit yuvarlak dilimler yapmaya çalışın.

Patates ve kerevizlerinizi, fırın tepsisine, yan yana ve üst üste gelecek ve hiç boşluk kalmayacak şekilde yerleştirin. Üstüne hazırladığınız krema, baharat karışımını dökün ve iyice kaplayın. Üstünü kaplayacak şekilde rendelenmiş peynir dökün. Bu işlemi tüm malzemeleriniz bitene kadar yaklaşık, üç kat sürdürün. Daha sonra, fırın tepsinizi içine alacak, ve onu yarıya kadar kaplayacak bir kabın içine su koyun. Fırın tepsinizi, bu kabın içine yerleştirin. Ve 2,5 saat kadar pişirin ( Fırınınızın performansına göre süre değişebilir). Hazırlaması çok kolay. Sadece, pişme süresi biraz uzun.


Brüksel & Brokoli Graten

Graten tekniğini öğrendiniz, artık işiniz çok kolay. Bu tarifte değişecek tek şey, 500 gram brokoli ve 500 gram brüksel lahanası kullanacak olmanız. Dilerseniz, karnabaharda kullanabilirsiniz. O zaman 1 kiloya üç malzeme geleceği için, her birinden, 330 gram, yani yaklaşık 1,5 bardak kadar kullanmalısınız.
Gerisi aynı. Sebzeleri, aynı boya gelecek şekilde yıkayıp doğrayın. Karnabahar ve brokoliyi minik ağaçlar şeklinde ayırın. Üstteki tarifte, patates ve kerevizleri yerleştirdiğimiz gibi yerleştirin. Malzeme ve teknik aynı.


Soğan Graten


1 kilo, halkalar halinde kesilmiş soğan ,
Diğer malzemeler aynı,

Soğan graten, yemeklerin yanında olağanüstü bir garnitür olarak servis edilebilir. Tarif ve malzemeler aynen geçerli.

Tüm graten çeşitlerini servis yapmadan önce üstüne taze yeşillikler serpmeyi çok seviyorum. Sizlere de tavsiye ederim. Favorilerim ince kıyılmış, fesleğen, taze nane, kekik ve yeşil soğan.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails