1 Haziran 2014 Pazar

Dut Reçeli tarifi ve faydaları ( mulberry jam )






1 kg  Kara dut
800 gr şeker
1/4 limon suyu

YAPILIŞI
Karadut çok hassas bir meyve olduğu için dikkatlice yıkayıp tencereye alıp,.
şekeri   dutların üzerine yayarak dökün bir gece  bekletin.
Kısık ateşte kaynatın ,üzerinde biriken köpüğü kaşıkla alın.
Dutların dağılmaması için kısık ateşte kontrolü olarak kaynatın. Kıvamını anlamak için porselen bir tabağa bir tatlı kaşığı suyundan koyun. Dağılmadan ortasında kalıyorsa reçeliniz hazırdır.(Arzu ederseniz blender dan geçirirseniz dut reçelinizi marmelat kıvamında olur)
Soğuduktan sonra kavanozlara doldurun buz dolabında saklayın. Kahvaltılarda veya sütlü tatlıların yanına servis edip afiyetle yenir.







Türkiyede de çok yaygın olarak tüketilen ve çok sevilen Dut meyvesi Çinden dünya üzerine yayılmış çok yararlı bir meyve.

 
Özellikle Ayaş dutu çok meşurdur. 

 
YARARLARI :

 
. Kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini yönünden zengin olan dutun birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor.
  • Beyaz dut ateş düşürücü ve idrar söktürücü etkiye sahip. 
  • Beyaz dut yaprakları idrar söktürür, vücutta biriken suyu boşaltır. 
  • Aç karnına yenen beyaz dut bağırsak solucanlarını döker. 
  • Dutun taze yaprakları ile derideki yaralara ve burundaki kanamalara tampon yapılırsa kanamalar durur.
  • Ne şekilde tüketilirse tüketilsin iyi bir kan yapıcıdır. 
  • Sabah aç karnına yenir ve üzerine su içilirse bağırsakların çalışması temin edilir. 
  • Beyaz dutun 15-20 gram yaprağı 3 su bardağı ile kaynatılırsa iyi bir idrar söktürücü olduğu görülür. 
  • Bu terkip aynı zamanda ateş de düşürür. 
  • İştah artırır, enerji verir. 
  • Kalsiyum , demir, B1, B2 ve C vitamini yönünden zengin.
 



 http://www.karadutsurubu.com/index.asp?s=Beyaz%20Dutun%20Faydalar%FD%20&id=sayfa&menu_id=6

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails