20 Mart 2016 Pazar

İzmir ve SÜBYE


Sübye de neymiş? demeyin. Buyrun deneyin. (Alsancak Dostlar Fırını)

''Eskiler iyi bilirler İzmir’i hatırlatan geleneksel içeceklerden bir tanesi de ünlü sübyedir. Sübye, İzmir’de kavun çekirdeğinden yapılan bir içecektir.İlkin, her ne kadar şekerli bir içecek olsa da, zamanında şerbetçiler satsa da sübyeyi bir şerbet çeşidi olarak görmemek gerekir. Yani “sübye şerbeti” denilmemelidir. Sübye hazırlanırken şerbetlerden ayrı bir yol izlenir. 

Bizde sübye çıkartmak olarak bilinen yöntemle pirinç, badem, ceviz, Antep fıstığı, kavun çekirdeği, kabak çekirdeği ve hatta hıyar çekirdeği gibi tanelerin havanda dövülüp ardından az miktarda su katarak süzülmüş haline sübye denilir. Süzülerek alınan sübyeye daha sonra istenilen oranda su ve şeker eklenmesiyle içecek elde edilir.İzmir’in kent efsanelerinden biri de, sübyeyi Sefarad Yahudilerinin Osmanlı topraklarına tanıttığı yolundaki hayli tartışmalı inanıştır. Kavun çekirdeği sübyesinin Sefarad kültüründe özel bir yeri olduğu ifadesi ise, kesinlikle doğrudur.

Kavun çekirdeği sübyesi, özellikle son yıllarda kolay bulunamayacak bir içecek haline gelmiş, sokakta satışı azalmıştır. İyi hazırlanmış sübye soğuk içildiğinde, en müşkülpesentleri bile kendine hayran bırakacak lezzettedir. Süt beyazlığında, ama daha yoğun kıvamdadır.İlginç olan bir nokta da, İstanbul’da kaleme alınmış 19. ve 20. yüzyıl yemek kitaplarımızda da yer alan kavun çekirdeği sübyesinin günümüzde sadece İzmir ve Tire’de hatırlanmasıdır; İzmir ve Tire’de sokakta satışının devam ettirilmiş olması bu sürekliliği sağlamış görünmektedir.'' Kaynak: Nejat Yentürk



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails