Portakal rengi, diğer bir adıyla turuncunun insanı içine çeken bir cazibesi vardır. Eski çağlarda “altın elma” olarak adlandırılan portakalın özrengi ve şekli itibariyle insanlara güneşi, yani yaşam kaynağımızı anımsatmıştır.
Bende bir Akdeniz seyahatimde portakal bahçelerinin yanından geçerken onun verdiği canlılığı ve ışıltı bana aşkı anımsattı. Bugün izlediğim bir filmde de işte bu aşk konu edinilmişti. Bir şeye tutkuyla bağlanmak. O filmde de orkidelere olan aşktan bahsediliyordu ki işte bu aşk benim o seyahatte portakallara duyduğum aşkla çok benzerlik taşıyordu.
Türkiye de portakal tarifleriyle ilgi kitap yok..Benim araştırmalarımda bulduğum ve denediğim tarif sayısı 150 kadar..Sizlerle sevdiğim tarifleri zaman içinde paylaşmak istiyorum......
Portakallı Pirinç Pilavı
1,5 bardak pirinç,
1 çorba kaşığı tereyağı,
3 tatlı kaşığı rendelenmiş soğan,
3 tatlı kaşığı rendelenmiş kereviz,(( arzu ederseniz))
tuz,
şeker,
1 bardak portakal suyu
1 bardak su
Yapılışı
*Pirinci iyice yıkayıp suda bekletelim.
* Soğan ve kerevizi tereyağında kızartın.
* Soğan pembeleşince üzerine pirinci koyup biraz kavuralım.
*Tuz, şeker, portakal suyunu ve 1 bardak suyu ilave edin.
*Az ateşte 10 dakika pişirin. Pirinç suyunu çekip göz göz olana kadar pişirin. Demlenmeye bırakın.
*Hazır pilavın üzerine isteğe göre rendelenmiş limon kabuğu eklenebilir.
*Hazır pilavın üzerine isteğe göre rendelenmiş limon kabuğu eklenebilir.
* Pilav etlerle de servis yapılabilir.
1 Adet Portakalın Besin ve Vitamin Değerleri
Besinler | Birim | Değer |
Kalori | 62 | Kcal |
Protein | 1 | Gr |
Toplam Yağ | Eser miktarda | --- |
Kolesterol | 0 | Mg |
Sodyum | 0 | Mg |
Potasyum | 237 | Mg |
Karbonhidrat | 15 | Gr |
Besin lif | 3.1 | Gr |
A vitamini | 3 | % |
C vitamini | 91 | % |
Kalsiyum | 5 | % |
Demir | 1 | % |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder