6 Şubat 2012 Pazartesi

Kırmızı Pancar Çorbası ve Pancarın Faydaları :)




2 tane pancar
1 tane havuç
1 tane patates
1 tane soğan
kereviz yaprakları (arzu edilirse)
muskat
1 paket krema
1 kaşık domates salçası
2 kaşık tereyağ veya sıvı yağ
1 litre su veya etsuyu
tuz
karabiber
Yapılışı:
1- Pancar, havuç, soğan ve patatesleri soyarak  doğrayın.
2- Orta boy bir tencerede yağı kızdırın. Kızdırdığınız yağa doğradığınız tüm malzemeyi ekleyerek 2-3 dakika kavurun.
3- Sebzelerin kokusu yükselip pancarlar diğer sebzeleri boyamaya başladığında1 litre suyu veya et suyunu ekleyin.
4-Pancarlar ve havuçlar yumuşadığında çorbanın tuzunu  ekleyin ve muskatı rendeleyip ocaktan alarak blenderden geçirin.
5- Pürüzsüz bir kıvam elde edince tekrar ocağa alıp 5-10 dakika daha kısık ateşte kaynatın. Servisi kremayı üzerine koyarak servis yapabilirsiniz..

Pancar: 
"Kırmızı pancar A, B, C ve P vitaminlerinden zengindir. İştah açıcı, besleyici özelliği vardır. Bileşiminde bulunan ve radyoaktif bir eleman olan rubidyumun sindirim üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Pancar aynı zamanda fosfor, demir, bakır, potasyum, magnezyum, kalsiyum, brom, çinko ve manganez bakımından da zengindir. Bitki, beta karoten ve folat bakımından zengin yapısıyla bağışıklık sistemini güçlendirip kan yapımına destek verir. Kırmızı pancarın suyu en güçlü kan düzelticilerden biridir. Havuç suyu ile yarı yarıya karıştırılan kırmızı pancar suyu, içildiğinde alyuvarların sayısını kısa zamanda yükseltir. Özellikle soğuk algınlığı enfeksiyonlarının arttığı kış aylarında kırmızı pancarın tüketilmesi, vücudun direncini artırır." 
  • Sinirleri yatıştırır.
  • Kalp sağlığını korur.
  • Böbrekleri çalıştırır.
  • Vücudu kuvvetlendirir.
  • İdrar söktürür ve kabızlığı giderir.
  • Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir.
  • Mide ağrılarını ve ekşimelerini azaltır.
  • Şeker hastalığı ve vereme karşı korur.
  • Yüksek tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir.
  • Kırmızı pancar, iştahı açar ve hazmı kolaylaştırır.
  • Kırmızı pancar suyu kansere karşı iyi bir koruyucudur.
  • Karaciğerin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve kansızlığı giderir.




Genellikle elma, havuç gibi meyvelerle kokteyl yapılarak içilmesini önerdiği kırmızı pancar suyunun hipertansiyona karşı da etkili olduğunu bildirdi. 


Kırmızı pancar suyunun kan basıncını düşürücü etkiye sahip bir sebze olduğunu belirten Diyetisyenlerinden Özgen Arı, "Yüksek oranda potasyum içerdiği için günde bir bardak kırmızı pancar suyu içmek yüksek tansiyonu düşürür. Kırmızı pancar suyunu yoğurtla karıştırıp yemek ise vücudun enerji depolarını doldurur" dedi. 

Arı, kırımızı pancarın taze sıkılmış suyunun yanında, taze, çiğ ve rendelenmiş şekilde de tüketilebileceğini kaydetti. 


Kırmızı pancarın salatalarda tüketilmesinin alışkanlık hale getirilmesini öneren Arı, demir eksikliği olanlar için de önemli bir sebze olduğunu bildirdi. (aa)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails