11 Aralık 2020 Cuma

Ebru hanımın Girit usulu KALAMAR DOLMASI


 Kalamar Dolması 🦑 


11 adet 20 cm civarı boyda kalamar kullandım.

İç harcı için:


11 tatlı kaşığı pirinç

1 orta boy kuru soğan

1 çay bardağı sızma zeytinyağı 

1 orta boy domates, rendelenmiş

Bol dereotu-nane-maydanoz

Çam fıstığı

Kuş üzümü

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 çay kaşığı yeni bahar

1/2 çay kaşığı kadar değirmenden karabiber

Damak tadınıza göre tuz


Soğanı minik küp küp doğrayıp zeytinyağında fıstıklarla beraber biraz pembeleştirdim. Önceden tuz ve kaynar suyla 15 dk ıslattığım pirinçleri yıkayıp süzdüm. Pirinçleri tenceredeki soğana ekleyip kısık ateşte biraz kavurdum. Domates rendesi, kuş üzümü ve baharatları ekleyip az bir suyla diri kalacak şekilde pilav gibi pişirdim, demlenmeye bıraktım. Ilınınca ince doğradığım yeşillikleri ve kalamar bacaklarının bir kısmını da ekledim. 


Kalamarın terbiyesi için:

Karbonat

Toz şeker 

Tuz


Temizleme kısmı ben ilk defa yaptığım için biraz zahmetli geldi ama bir şey daha öğrenmiş oldum. ☺️ Özet olarak kafasını yani bacakların olduğu kısmı tutup çektim... İç organları da geliyor birlikte... Yine de kalan olabiliyor, onları da iyice temizleyip içindeki tek parça kemiği çekip çıkarttım... Küçük kalamarlarda onu bulmak ve tutmak bir hayli zor. Sonra... Pembe zar gibi bir derisi var onu bıçakla kazıyıp biraz tuzla ovarak kalamarları iyice yıkadım. 


Temizlenmiş kalamarları yaklaşık birer tatlı kaşığı karbonat, toz şeker ve tuz ile karıştırıp ağzı sıkı kapanan bir cam kapla buzluğa kaldırdım. En az bir gece buzlukta bekletmek iyi oluyor. Çıktığında, pişirildiğinde yumuşacık oluyor. Bu terbiye kalamar tava için de geçerli.


Buzluktan çıkarıp çözdürdüğüm kalamarları bol su ile iyice yıkayıp süzdüm. Bacakların bir kısmını iç harca ekledim... Pirinçle orantılı olsun istediğim için bacakların tamamını iç harcına katmadım. Arzu eden pirinci azaltıp o şekilde de yapabilir... Bir tatlı kaşığı ile kalamarları doldurdum. Pirincin şişeceğini ve etin çekeceğini hesaba katarak az doldurmak gerekiyor. Buna dikkat etmezsek karnıyarık gibi patlıyorlar (ben iki tanesini doldururken coşmuşum, onlar patlamıştı 🤗) Doldurduğum kalamarların ağzını kürdanla tutturup çok az bir su ilavesiyle ocağa koyup yaklaşık 30 dakika suyunu salıp çekinceye kadar pişirdim.


Ilık veya soğuk olarak servis edilebiliyor... Özel bir yemek, güzel bir yemek. Zahmete değer. 🙏😋

Ebru Karaismailoğlu Yumurtacı

Facebook Gerçek Girit Yemeklerinden alıntı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails