17 Nisan 2016 Pazar

EKMEK Dolması (Fodula).. - İZMİR-



etli-ekmek-dolmasi

etli-ekmek-dolmasi
Ekmek dolması (fodula) İzmir ve yöresine ait, şimdilerde unutulmaya yüz tutmuş geleneksel bir yemektir. Özellikle Ramazan aylarında ve köy düğünlerinde tüketilir. Ekmeğin ekmekle tüketildiği nadir tariflerden biridir.
Geçmişi 500 yıl öncesine dayanır. İlk tarifler Ödemiş ve Tire ilçelerinde görülmüş olsa da; Kula, Urla, Seferihisar gibi ilçelerde de geleneksel olarak bilinir.
Bayatlamış ekmeği değerlendirmek için geliştirilmiş bir yemek olduğu söylenir. Ancak bu lezzet o kadar mutfağa yer etmiştir ki günümüzde sayıları çok olmasa da dolmalık ekmek üreten fırınlar mevcuttur.
Dolmalık ekmek, uzun süre mayalanmış, kabuğu biraz daha kalın olan, yuvarlak, özel bir ekmektir. Bir – iki gün bekletildikten sonra hafif bayatladığında bu yemek için kullanılmaya hazırdır.
Ekmeğin kabuğu üstten bir kapak gibi kesilir. Ekmeğin içi sadece kabuğu kalacak şekilde boşaltılır. Ekmek içleri ufalanır. Kıyma, soğan, sarımsak, maydanoz ve istenilen baharatlar ile kavrulur. İsteğe göre üzüm ve ceviz de eklenir.
Ekmeğin içi bu harç ile doldurulur. Tencerenin dibine serçe parmak kalınlığında patatesler yerleştirilir. Kabuktan kapağı kapatılan ekmek patateslerin üzerine konulur. Tencereye et suyu eklendikten sonra kısık ateşte ekmek yumuşayıncaya kadar buharında pişirilir. Kara fırınlarda ekmeğin fırınlanarak pişirilmesi de mümkündür.
Deneyenlerin lezzetinden vazgeçemediği bu geleneksel yemeği sadece İzmir’de bazı köklü fırınlarda bulacağınız dolmalık ekmeklerle evinizde yapabilir, içine koyacağınız baharatlarla ağız tadınıza uygun fodulayı ailecek keyifle tüketebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails